bodrum tarihi yerler 1

BODRUM’UN TARİHİ YERLERİ – BODRUM’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN TARİHİ YERLER

Bodrum deniz, kum ve güneş üçlüsü ile ünlü olsa da Bodrum tarihi yerler konusunda ülkemizin en zengin destinasyonlarından biri. Özellikle yaz aylarında ilçeye akın eden turistlerin çoğu yarımadanın ev sahipliği yaptığı Bodrum’un tarihi yerlerini keşfetmeden ayrılıyor ve bizce bu gerçekten büyük bir hata.

Bodrum tarihi yerler açısından o kadar zengin ki, ilçenin özellikle merkezinde ara sokaklarda yürürken bile karşınıza birçok antik kalıntı çıkıyor. İlçenin birçok noktası tarihi sit alanı statüsünde ve yine pek çok kişi bilmese de Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Halikarnas Mozolesi Bodrum’da.

Tarihin babası ismiyle anılan Herodot da antik çağdaki ismi Halikarnassos olan Bodrum’da dünyaya gelmiş. Daha sonra ise Lygdamis tarafından sürülmesi üzerine, gençliği dünyanın birçok yerine yaptığı gezilerle geçmiş.

Ama Herodot sayesinde ilçenin tarihi hakkında detaylı bilgiler günümüze dek ulaşmış. Herodot’a göre yarımadada ilk yerleşim Dorlar tarafından kurulmuş, ardındansa Karyalılar ile Lelegler bölgeye yerleşmişler. Herodot’un milattan önce 484 yılında dünyaya geldiği düşünülürse ilçenin tarihinin ne kadar eski olduğunu anlamak pek de zor olmasa gerek.

Eski çağlardan beri yerleşim bulunan yarımadaya gelmişken Bodrum tarihi yerler turu yapmadan sakın ayrılmayın diyor ve ilçenin ev sahipliği yaptığı tarihi yerleri anlattığımız yazımıza başlıyoruz.


Bodrum Tarihi Yerler
Bodrum Kalesi gece bir başka güzel.

BODRUM KALESİ

Tabii ki Bodrum tarihi yerler listesinin ilk sırasında ilçenin merkezindeki Bodrum Kalesi yer alıyor. 1402’de St. Jean Şövalyeleri’nce inşa edilen kalenin o dönemdeki ismi Aziz Peter Kalesi. Kalenin isminin Aziz Peter Kalesi olmasının sebebi ise şövalyelerin ilk başefendisinin Peter Gerard olması.

Kalenin içinde Alman Kulesi, Fransız Kulesi, İtalyan Kulesi, İngiliz Kulesi ve Yılanlı Kule adlı kuleler bulunuyor. Ayrıca görülmesi gerektiğini düşündüğümüz bir zindan bölümü de var. Şunu söylemeden geçmeyelim; Bodrum Kalesi oldukça büyük ve kaleyi gezerken birçok merdiven inip çıkmak gerekiyor, yani kaleyi hakkını vererek gezmek için bir günü gözden çıkarmak lazım.

Kalenin en heyecan verici yerlerinden biri Karya prensesi Ada’nın kemiklerinin, giysilerinin ve takılarının sergilendiği Karyalı Prenses Salonu. Kral Mausolos’un en küçük kız kardeşi olan Karya prensesi Ada’nın kalıntıları 1990’lı yıllarda yarımadanın kuzeyindeki mezarının tesadüf eseri bulunması ile gün yüzüne çıkmış. Bugün kalenin içindeki salonda sergilenen tacı başta olmak üzere tüm mücevherlerinin insanı büyüleyecek kadar muhteşem bir işçilik ile yapılmış olduğunu söyleyelim. Bu arada salonda prensesin mezarının keşfi, yüzünün canlandırılması süreçlerini anlatan video yayınını da izleyebilirsiniz.  Bodrum Kalesi ve Tarihi yazımızda kale ile ilgili daha geniş bilgi bulabilirsiniz

Bodrum Kalesi Nerede: googlemaps


Bodrum Tarihi Yerler
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi dünyanın sayılı sualtı arkeoloji müzelerinden biridir.

BODRUM SUALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ

Bodrum Kalesi’nin içinde yer alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, dünyanın sayılı sualtı arkeoloji müzelerinden biri. Müzede, 14 adet sergi salonunda dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonunu görebilirsiniz. Koleksiyon, MÖ.15 ve daha sonraki yıllara dayanan amforalardan oluşuyor. Ayrıca Serçe Limanı Cam Batığı Salonu’nda 1025 yılında batan Tunç Devri’ne ait tekneyi de görebilirsiniz.

Müzenin en önemli sergilerinden Uluburun Batığı ise ‘Tunç Devri’ salonunun ikinci ve üçüncü bölümünde sergileniyor. Dünyanın en eski batığı olarak bilinen Uluburun’un birebir replikasının yanı sıra batıktan çıkarılan Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin altın mührü ve firavunun altın şarap kadehi gibi birçok paha biçilmez eser de bu sergide yer alıyor. 

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen diğer batıklar ise: Gelidonya Batığı, Yassıada Batığı, Roma Tüccar Gemisi Batığı, Şeytan Deresi Batığı, Marmaris Serçe Limanı Batığı ve Tektaş Burnu Batığı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yazımızda daha geniş bilgi bulabilirsiniz.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Nerede: googlemaps


Bodrum Tarihi Yerler
Eski ihtişamıyla ayakta durmasa da Halikarnas Mozolesi gezip görülmesi gereken tarihi alanlardandır.

HALİKARNAS MOZOLESİ

Bodrum tarihi yerler arasında önemli bir yere sahip Halikarnas Mozolesi, Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olarak kabul edilir. Yapıldığı dönemin en önemli ve görkemli mimari eserlerinden biri olan mozole bugün açık hava müzesi olarak Bodrum merkezinde, Turgutreis caddesi üzerinde görülebiliyor.

Eski ihtişamıyla yükselmese de gelen turistlerin ilgi odağı olan bu tarihi eser kente ruhunu katmaya devam ediyor. Bodrum’a gelen çoğu turist bu önemli eseri gözden kaçırsa da her yıl ortalama 20 bin kişi ziyaret ediyor.

Görkemli yapıya ait kabartmalar ve değerli parçalar müzede sergileniyor. Mozole hakkında hazırlanmış en kapsamlı yazılardan biri olan Halikarnas Mozolesi yazımızı okuyarak çok daha geniş bilgi edinebilirsiniz.

Halikarnas Mozolesi Nerede: googlemaps


Bodrum'un Tarihi Yerleri
Bodrum Antik Tiyatro yaz sezonunda sayısız konsere ev sahipliği yapıyor.

BODRUM ANTİK TİYATRO

Yeniköy Mahallesi’nde Turgutreis yolu üzerinde bulunan Antik Tiyatro, Anadolu’nun en eski tiyatrosu olma özelliğini taşıyor. Bodrum’un ana yolunda ve denize karşı bir tepeye kurulu olan Antik Tiyatro günümüzde yaz aylarında çok sayıda konsere ev sahipliği yapıyor. Elbette tiyatroyu gezebilmek de mümkün.

Tiyatronun ilginç nitelikleri arasında, oyunlardan önce Dionysos uğruna kurbanların kesildiği sunağı ve bazı koltukların arasındaki, belki de gölgelik olarak kullanılmış olabilecek delikler vardır. Her koltuk arasında 40 cm’lik bir mesafe bırakılmış olan tiyatro 13.000 kişi kapasitelidir. Altta 30 üstte 25 olmak üzere toplamda 55 sıraya sahiptir. Tiyatroda yer alan oturma sıraları dikine 11 merdivenle 12 bölüme ayrılmıştır.

Antik Tiyatro’ya Bodrum otogarından kalkan dolmuşlara binerek ulaşabilirsiniz.

Bodrum Antik Tiyatro Nerede: googlemaps


Bodrum'un Tarihi Yerleri
Yarımadanın dört bir yanında bulunan bu tarihi sarnıçlar yüzlerce yıl önce yağmur suyunu toplamak için inşa edilmişler.

TARİHİ SU SARNIÇLARI ( KÜMBETLER )

Yarımadayı gezerken karşınıza yarım daire şeklinde beyaz yapılar çıkacak, bu yapıların tarihe ve mimariye meraklı olan birinin dikkatini çekmemesi imkansız. Bu yapılar su sarnıçları ya da diğer isimleri ile kümbetler.

Yarımadanın dört bir yanında bulunan bu tarihi sarnıçlar yüzlerce yıl önce yağmur suyunu toplamak için inşa edilmişler. Kiminin Bizans döneminde, kimininse Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edildiği düşünülüyor.

Bodrum merkezde yerlilerin 1. sarnıç ve 2. sarnıç olarak adlandırdığı iki tarihi sarnıç var, bu sarnıçları görmek için yine Gümbet dolmuşuna binip 1. ya da 2. sarnıçta inmeniz yeterli, 2 sarnıç birbirlerine yakınlar, yani birini gördükten sonra kısa bir yürüyüşle diğerine de göz atabilirsiniz.


KIZILHİSARLI MUSTAFA PAŞA CAMİİ

Yarımadada Osmanlı döneminde inşa edilen bir kaç tarihi cami var ve İskele Meydanı’ndaki Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camii de bunlardan biri. Bodrum Kalesi’ne komşu konumdaki cami, 1723 senesinde Kızılhisarlı Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Turistlerin yoğun ilgisini çeken tarihi cami, Bodrum tarihi yerleri arasında görülmesi gereken yerlerdendir.

Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camii Nerede: googlemaps


Myndos Kapısı
Bodrum tarihi yerleri içinde çok önemli bir konumda olan Myndos Kapısı’na Bodrum merkezden 20-25 dakikalık keyifli bir yürüyüşle de ulaşabilirsiniz.

MYNDOS KAPISI

Kral Mausolos tarafından yaptırılmış olan Myndos Kapısı, Bodrum merkez ile Gümbet arasında yar alıyor, Bodrum tarihi yerleri açısından da çok önemli bir yere sahip yapılarından biri. Büyük İskender’in geçemediği kapı olarak da anılan Myndos Kapısı’na gittiğinizde organize bir müze değil çeşitli kalıntılar göreceksiniz. Ancak kalıntıların yanlarında bilgi levhaları var, yani kalıntıları gezerken tarihi yapıyla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Myndos Kapısı’na otogardan ortalama 20-25 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Ya da yine otogardan Gümbet dolmuşuna binip Gümbet kavşağında inip karşıya geçip mezarlığın yanındaki yolu izleyerek kalıntılara ulaşabilirsiniz.

Myndos Kapısı Nerede: googlemaps


Pedasa Antik Kenti
Pedasa Antik Kenti’nin kazı çalışmalarına hala devam ediliyor.

PEDASA ANTİK KENTİ

Bodrum merkezle Bitez arasında kalan Konacık Mahallesi’nde yarımadanın en önemli tarihi değerlerinden biri olan Pedasa Antik Kenti yer alıyor. Muhtemelen Bodrum’a gelip de bu antik kentin varlığından haberdar olup ziyaret eden sayısı çok az, oysa ki kent gerçekten çok önemli bir tarihi değer.

Lelegler tarafından kurulmuş olan antik kent Konacık’ın kuzeyinden başlıyor ve Torba limanını gören noktaya dek uzanıyor. Kentte ilk kazıları 1919-1921 seneleri arasında İtalya’dan gelen arkeologlar gerçekleştirmiş. Ve o zamandan bugüne dek aralıklar verilse de kentte kazılar sürmüş. Antik kentte Artemis Tapınağı, saray kalıntıları, anıtsal taş mezarlar, mezarlıklar, surlar gibi Leleglerin tüm yerleşim birimleri yer alıyor.

Antik  kentin en önemli parçası şüphesiz ki Bodrum yarımadasının bilinen en eski tapınağı olma özelliğini taşıyan Athena Tapınağı. Ayrıca yarımadanın ilk tapınağı da olan tapınağın antik çağın en önemli kutsal merkezlerinden biri olduğu biliniyor. Kısacası Padesa Antik Kenti, Bodrum tarihi yerler listesinin muhakkak görülmesi gereken bir parçası, bu kenti görmeden ilçeden ayrılmayın.

Pedasa Antik Kenti Nerede: googlemaps


Iasos Antik Kenti
İasos Antik Kenti Muğla ilimizin Milas ilçesi’nin Kıyıkışlacık Mahallesi sınırlarında yer alıyor.

IASOS ANTİK KENTİ

Iasos Antik Kenti, Bodrum sınırları içerisinde değildir. Lakin çok önemli tarihi bir antik kent olmasından dolayı Bodrum tarihi yerler yazımıza dahil etmek gerektiğini hissettik. Bodrum’dan yaklaşı yarım saatlik araba yolculuğuyla ulaşabilirsiniz Iasos Antik Kenti’ne.

İasos Antik Kenti Muğla ilimizin, Milas ilçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi sınırlarında yer alır. Milas ilçesinin yaklaşık 26 km batısında bulunur Iasos Antik Kenti.

Antik kentte en erken arkeolojik buluntu MÖ üç bin yılına uzanmaktadır. En erken mimari kalıntılar ise MÖ iki bin yılına tarihlenen Bronz Çağ’ı yerleşimine ait duvar kalıntılarıdır.

Mitolojiye göre Argos’tan gelenler tarafından kurulduğu ve ismini kolonistlerin başı İasos’tan aldığı söylenmektedir. M.Ö. 5.yy.’a kadar İasos hakkında eski kaynaklarda bilgi yoktur. Kentin kurulduğu alan önceleri bir ada iken daha sonra adanın denizle birleştiği berzah dolmuş ve ada, yarımada haline dönüşmüştür. Antik kente ait önemli yapılar bu yarımada üzerinde yer almaktadır. Büyük sur, su kemerleri, mezarlar ile balık pazarı olarak adlandırılan yapı ise sur dışında yer almaktadır.

İasos Antik Kenti Nerede: googlemaps


Bodrum Tarihi Yel Değirmenleri
Bardakçı yel değirmenleri manzarası görülmeye değerdir.

BARDAKÇI YELDEĞİRMENLERİ

Bodrum tarihi yerler denince akla gelen ilk yerlerden biridir Bardakçı Yeldeğirmenleri. Hem Bodrum hem de Gümbet manzarasına hakim bir tepe olan Bardakçı tepesinde birkaç tane tarihi yeldeğirmeni yer alıyor. Bugün hiçbiri faaliyette olmayan yeldeğirmenleri yarımadanın en ilgi çeken noktalarından. Bunun en önemli sebebi değirmenlerin kendisinden çok bulundukları yerin gerçekten eşsiz bir manzarası olması.

Bodrum’da yaşayanların en sık yaptığı aktivitelerden biri bu tepeye çıkıp enfes manzaraya karşı bir şeyler içmek. Size de tavsiye ediyoruz, tepeye çıkıp hem tarihi yeldeğirmenlerini görüp hem de muhteşem manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz. Tepede bakkal gibi bir şeyler satın alabileceğiniz yer yok, yani eğer tepede zaman geçirecekseniz yanınıza içecek bir şeyler almalısınız.

Bardakçı yeldeğirmenlerinin bulunduğu tepeye çok dik ve uzun bir yokuş çıkılarak ulaşılıyor. Ne yazık ki tepeye giden bir toplu taşıma aracı yok. Otogardan Bardakçı dolmuşuna binip “yeldeğirmenlerinde ineceğim” derseniz dolmuş sizi yokuşun başında indirecektir. Burada inip yokuşu tırmanarak tepeye ulaşabilirsiniz.

Bardakçı Yeldeğirmenleri Nerede: googlemaps


Bodrum'un Tarihi Yerleri
Tarihi Yel Değirmenleri

TARİHİ YALIKAVAK YEL DEĞİRMENLERİ

Yarımadanın diğer tarihi yeldeğirmenleri de Yalıkavak’ta yer alıyor. Bodrum – Yalıkavak yolundaki bir tepede bulunan ve 1850 senesinde Karaibrahimoğlu Mehmet Efendi tarafından inşa ettirilmiş olan değirmen halen faal.

Rüzgar alan tepelere inşa edilen yel değirmenleri beldenin simgeleri olarak kabul edilir. Beldeye hakim konumdaki tarihi yel değirmenlerinin yalnızca bir tanesi halen çalışır durumda. Bu tarihi yel değirmeni aslında uygun şekilde restore edilerek restorana çevrilmiş.

Bodrum – Yalıkavak yolundaki yel değirmeni şu an MMK Yeldeğirmeni Restoran olarak hizmet veriyor. Yalıkavak’ı ayaklarınınızın altına seren bir manzarası bulunan MMK Yeldeğirmeni Restoran’ı hem akşam yemekleri hem de kahvaltı için tercih edebilirsiniz.

Muhteşem bir manzarası bulunan bu restoranda kahvaltıya ya da bir akşam yemeğine gitmenizi tavsiye ediyoruz. Yalıkavak Marina’ya beş kilometre uzaklıkta bulunan Yel Değirmeni’ni görmek için sadece 10 dakikalık bir araba yolculuğu yapmanız yeterli.

Yalıkavak Tarihi Yeldeğirmenleri Nerede: googlemaps


Bodrum'daki Aspat Kalesi
Aspat Kalesi’nin tarihte bir zindan olarak kullanıldığı düşünülüyor.

ASPAT KALESİ ( ÇIFIT KALESİ )

Yarımadanın ev sahipliği yaptığı tarihi kalelerden biri de Akyarlar’daki Aspat Kalesi. Aspat koyuna hakim bir tepenin üzerine kurulmuş olan kaleden günümüze çok fazla şey kaldığını söyleyemeyiz.

Kral Mausolos döneminde inşa edilmiş olan kale bir gözetleme kalesi olarak inşaa edilmiştir. Termera Antik Kenti içerisinde yer alır. Termare Antik Kenti’inde geriye çok az bir kalıntı kaldığını söylemek gerekir.

Kaleye çıkan bir yol yok, tırmanmak gerekiyor. Doğrusu pek de kolay bir tırmanış olmayacağını belirtelim. Ancak tepeye vardığınızda göreceğiniz manzara tüm yorgunluğunuzu unutturacaktır. Kaleye tırmanıp kalıntıları gezip eşsiz manzarayı seyre dalarak unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.

Aspat Kalesi Nerede: googlemaps


TERMERA ANTİK KENTİ

Yarımadada birçok kalıntı bırakmış olan Lelegler tarafından kurulmuş olan Termera Antik Kenti, Turgutreis’teki Mandıra Köyü’nün yakınında bulunan Asaralık Tepe’de yer alıyor. Termera’ya Turgutreis’ten toprak bir yolla ulaşılabildiği gibi Mandıra Köyü’ne kadar araçla gidip buradan sonra yaya olarak devam edip yaklaşık yarım saatlik yürüyüşle de ulaşılabiliyor.

Tarihçi Herodot’un da bahsettiği şehir Leleg şehirlerinin en zengini olarak biliniyor. Bugün kentte ancak birkaç mezar, duvar kalıntısı ve sarnıçtan başka hiç bir kalıntı olmasa da yine de Bodrum tarihi yerler arasında adını anmadan geçmek olmazdı.


MADNASA ANTİK KENTİ

Göltürkbükü koyundaki Pazar Dağı (ismi dağ olsa da aslında bir tepe demek daha doğru olur.) yamacına kurulmuş olan Madnasa Antik Kenti’nden antik dönem yazarları Bizanslı Stephanos ve Plinius’un yanı sıra Herodot da bahsetmiş.

Kentin kesin kuruluş tarihi bilinmese de halkının Halikarnassos’a göçe zorlandığı ve milattan önce 4. yüzyılda bu sebeple tamamen terk edildiği biliniyor. Bugün Madnasa Antik Kenti’nde görülebilecek olan kalıntılar arasında sarnıçlar, kaya mezarları, taş bir kule ve sur duvarları sayılabilir.


APOSTOL KİLİSESİ

Gündoğan’dan tekneyle 15 dakikalık uzaklıktaki Apostol Adası’nda yarımadanın nadide tarihi mimari eserlerinden biri yer alıyor; Apostol Kilisesi. Bazı günübirlik tekne turları bu adaya uğruyor, adaya bu tur tekneleriyle ya da kiralayacağınız bir tekneyle gidebilirsiniz. Kilise adanın tepesinde ve yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle ulaşılıyor. Bazilika planlı kilisenin tarihi milattan önce 2. yüzyıla dek uzanıyor. Kilisenin duvarlarındaki freskler özellikle ilgi çekici. Tarihe meraklıysanız ne yapın edin Apostol Kilisesi’ni gezi listenize alın.

Apostol Kilisesi Nerede: googlemaps


Theangela Antik Kenti
Theangela Antik Kenti’nin kale kalıntılarını ve surlarını görebilmek mümkün. (Fotoğraf: Bodrum Belediyesi)

THEANGELA ANTİK KENTİ

Theangela Antik Kenti 4. yüzyılın ilk yarısında kurulmuş olduğu düşünülüyor. Mausolos’un Syangela halkını yerleştirmek için kurdurduğu Thaengela Antik Kenti Mumcular-Bodrum yolu üzerindeki Pınarlıbelen Köyü civarında, Etrim Köyü’nün 1,5 km üzerindeki tepededir.

Bodrum tarihi yerleri arasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden olan Theangela Antik Kenti’nin kale kalıntılarını ve surlarını görebilmek mümkün. Kentten bugüne ulaşan kalıntılar arasında diğer Leleg kentlerinde olduğu gibi burç ve sur kalıntıları ön plandadır. Helen uygarlığının izlerini de taşıyan kentte ayrıca Stadion benzeri bir yapı, anıt mezarlar, kamu yapıları ve evler, kuyu ve sarnıçlardan kalıntılar bulacaksınız.


Myndos Antik Kenti
Gümüşlük ve çevresinde Myndos Antik Kenti’nin kalıntılarını görmek mümkün.

MYNDOS ANTİK KENTİ

Bodrum’un popüler beldelerinden biri olan Gümüşlük’ün yakınındaki Bozdağ’daki Myndos Antik Kenti de yine Kral Mausolos döneminde kurulmuş olarak geçse de aslında Lelelegler tarafından kurulmuş.

Mausolos dönemindeyse biraz kuzeye taşınıp yeniden inşa edilmiş. Kent ne yazık ki depremlerle sulara gömülmüş, bugün Gümüşlük sahilinden Tavşan Adası’na denizden yürüyerek gidilen yolda bu kentten kalan kalıntıları görebilmek mümkün. Tavşan Adası’na çıkış yasaklanmış olsa da bu kentin kalıntılarını görmek için denizde bu yürüyüşü yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Myndos Antik Kenti Nerede: googlemaps


bodrum tarihi yerler 2
Korsanlardan saklanmak için 800 yıl önce kurulan Karakaya Köyü.

KARAKAYA KÖYÜ

Gümüşlük’te görülmesi gereken Bodrum tarihi yerlerinden biri Karakaya Köyü’dür. Peksimet Dağı tepelerine kurulu olan Karkaya Köyü”nün 800 yıllık bir geçmişi var. Korsanlardan saklanmak için kurulduğu bilinen bu köyde o tarihten kalma taş evleri görmeniz mümkün. Ama şunu bilmelisiniz, ancak yürüyerek gidebilirsiniz Karakaya Köyü’ne.

Muhteşem manzarasının Gümüşlük koyuna baktığı Karakaya Köyü bir sit alanı. Karakaya Köyü’nün en özel mekanlarından birisi de Karakaya Retreat. Yıılboyu çeşitli inzivalar, atölye çalışmaları, eğitimler, şifa sanatları ve terapiler yapılıyor. Kişisel gelişim ve içsel huzur arayanların tercih ettiği Karakaya Retreat’ın hem yabancı, hem yerli turistlerin uğrak mekanı.

Karakaya Köyü Nerede: googlemaps


Bodrum Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi
Osmanlı Tersanesi’nin 1775 yılında kurulduğu sanılmaktadır.

OSMANLI TERSANESİ SANAT GALERİSİ

Bodrum’la ilgili gözden kaçan detaylardan biri ilçenin antik çağdan beri önemli bir denizcilik merkezi olduğu. Ünlü Osmanlı denizcisi Turgut Reis’in de Bodrumlu olduğunu söyleyelim.

Osmanlı Tersanesi yarımadanın denizcilik tarihindeki önemli mihenk taşlarından biri. 1775 yılında kurulduğu düşünülen tersanenin girişindeki kule bugün Osmanlı Tersane Kulesi, sanat galerisi olarak hizmet veriyor.

Osmanlı Tersaneti Sanat Galerisi Nerede: googlemaps


Bodrum Deniz Müzesi
Bodrum merkezde bulunan Bodrum Deniz Müzesi’ni vakit ayırıp mutlaka gezmelisiniz.

BODRUM DENİZ MÜZESİ

2011 tarihinde hizmete açılan müzede bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında önemli bir yere sahip olan değerleri “Bodrum tipi” teknelerin orijinallerine sadık modellerini sergileniyor. Müzenin üst katında ayrılan özel bölümde, 23 Aralık 2011 tarihi itibariyle ziyarete açılan, Hasan Güleşçi’nin yaklaşık 40 yıllık bir zaman diliminde dünyanın çeşitli bölgelerinden toplanarak oluşturduğu çok değerli ve zengin (168 aileye ait 6.000’e yakın deniz kabuğu) “Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu” sunuluyor.

Tüm Bodrumlular’ın canı gönülden sevdiği, sürgün olarak geldiği Bodrum’u cennetten bir köşe yapmak için çabalayan Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya ait bir koleksiyon da bulunuyor müzede.

“Cevat Şakir Kabaağaçlı Koleksiyonu” kısmında, Kabaağaçlı’nın aile ağacı ile başlayan bilgilendirme ile bebekliği, aile albümünden seçilmiş özel fotoğraflarıyla yaşamından kareler, tarihi belgeler ile kendi kaleminden yazdığı yazıları, çizdiği resimleri ve kişisel eşyaları sergileniyor. Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı daha yakından tanımak isterseniz Halikarnas Balıkçısı yazımızı mutlaka okumanızı öneririz.

Bodrum Deniz Müzesi’ne Nasıl Gidilir: googlemaps


Zeki Müren Sanat Müzesi
Zeki Müren Sanat Müzesi pazartesi günleri kapalı.

ZEKİ MÜREN SANAT MÜZESİ

Zeki Müren Sanat Müzesi, Bodrum tarihi yerler yazımızda bizim için önemli bir yere sahip. Bodrum’un popülerleşmesinde Türk sanat müzğimizin eşsiz sesi Sanat Güneşi Zeki Müren’in buraya yerleşmesinin rolü büyük. Efsanevi sanatçının Bodrum’da yaşadığı ev, ölümünden bir süre sonra müzeye dönüştürüldü ve Bodrum’un en fazla ziyaret edilen noktalarından biri haline geldi.

Müzede, Zeki Müren’in giysileri, ödülleri gibi eşyalar sergileniyor. Ayrıca bahçesinde de sanatçının arabasını görebilmek mümkün. Zeki Müren Sanat Müzesi de yine Bodrum şehir merkezindeki Kumbahçe Mahallesi’nde.

Müzeye Cumhuriyet Caddesi’nde yapacağınız keyifli bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Bu müze de pazartesi günleri kapalı.

Zeki Müren Sanat Müzesi’ne Nasıl Gidilir: googlemaps


BODRUM’UN GEZİLECEK TURİSTİK YERLERİ

Bodrim tarihi yerleri ilginizi çekmiyorsa, ya da kısa bir Bodrum tatilinizde çok fazla vaktiniz yoksa Bodrum’un gezilecek turistlik yerlerini anlattığımız Bodrum Gezilecek Yerler yazımıza göz atmalısınız. Bu yazımızda sadece gezilecek yerleri değil Bodrum’u her detayıyla anlatıyoruz.


Bodrum tarihi yerler açısından çok zengin bir belde olduğunu yazımızın başında söylemiştik. Bodrum’a sadece yaz tatili için değil de Bodrum’un tarihi yerlerini de görmek için gelecekseniz nisan-mayıs ya da eylül-ekim aylarında gelmenizi tavsiye ederiz. Haziran, temmuz, ağustos ayları Bodrum’un en sıcak olduğu aylardır. Bu sıcak aylarda gezmek biraz bunaltıcı olabilir. Bodrum Hava Durumu Rehberi yazımızdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bodrum’a çok yakın olan Bafa Gölü ve çevresi de hem tarihi hem de manzarasıyla görülmesi gereken bir yerdir. Bafa Gölü Gezi Rehberi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Şimdiden size güzel bir tatil dileriz…

bodrum tarihi yerler 3 Önceki Yazı
Halikarnas Mozolesi Tarihi
bodrum tarihi yerler 4 Sonraki Yazı
Halikarnas Balıkçısı : Cevat Şakir Kabaağaçlı

Yorum Ekle

E-posta adresinizi kimseyle paylaşmayacağız!